Chiro-wat?

Gepubliceerd op 20 augustus 2019 om 21:38

Toen ik 9 jaar geleden besloot om in Engeland chiropractie te gaan studeren, keken mensen me vaak met opgetrokken wenkbrauwen aan als ik vertelde wat ik ging doen. Het woord ‘chiropractie’ was ze vaak niet eens bekend, laat staan dat ze wisten wat het inhield. Tegenwoordig is dat anders. De meeste mensen hebben inmiddels wel van chiropractie gehoord, hebben er een beeld bij of zijn zelf wel eens naar een chiropractor geweest.

Maar wat is chiropractie nou eigenlijk? Wil je de simpele of ingewikkelde versie van de uitleg? Je mag zelf kiezen.

Simpele uitleg

Chiropractie is er op gericht om je van pijn in je rug, nek of hoofd af te helpen. Dat zijn de drie voornaamste, echter kan chiropractie ook goed helpen in het geval van andere gewrichtsklachten (voet/enkel/heup/hand/pols/schouder/etc.). Problemen die te maken hebben met je zenuwen, zijn vaak ook bij behandeling gebaat, denk aan ischias/hernia/uitstraling of tintelingen in armen of benen. Hoe doen we dat? Door aanpassingen aan te brengen in het functioneren van gewrichten, spieren, of bindweefsel, met als doel pijn te verlichten en beweging te herstellen.

Ingewikkelde uitleg

Chiropractie is een professie gespecialiseerd in de diagnose, behandeling en preventie van klachten aan het bewegingsapparaat. Er ligt een specifieke nadruk op de wervelkolom en het zenuwstelsel. Rug-, nek-, en hoofdpijnklachten zijn de voornaamste werkterreinen van de chiropractor. NCA chiropractoren zijn universitair opgeleid en baseren hun aanpak op de meest recente wetenschappelijke inzichten. Naast specifieke chiropractische methodes zijn zij uitvoerig geschoold in algemene diagnostiek, röntgendiagnostiek en de functionele analyse van het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat. Ook beschikken NCA chiropractoren over een breed scala aan interventiemethodes om aan de individuele behoeftes van hun patiënten te kunnen voldoen. Ze zijn hierdoor een volwaardige zorgverlener in de eerstelijnszorg. (Bron: Nederlandse Chiropractoren Associatie).

Ik hoop dat het hierdoor allemaal ietsje duidelijker word. Grote kans dat je eigenlijk vooral benieuwd bent wat chiropractie voor jóu kan betekenen. Of zit je met vragen over je eigen klachten. Omdat elke klacht uniek is, en elke persoon ook, kan ik dat het beste beoordelen als ik je even gezien en gesproken heb. Dus ben je nieuwsgierig? Stuur dan even een berichtje, appje of bel even naar 06-27211491, dan plannen we een gratis oriënterend consult voor je in.


«   »