Lummeltijd

Gepubliceerd op 29 juli 2020 om 21:46

Ik heb er een week vakantie opzitten. Dat was lang geleden, en het was sinds de start van de praktijk ook de eerste vakantie waarin ik mijn praktijktelefoon thuis liet. Zelfstandig ondernemers zijn vaak geneigd het harde werken altijd maar door te laten gaan, en nemen niet vaak vakantie of rustmomenten. Helaas kan ik niet zeggen dat dat bij ons anders is (maar alles valt te leren). Bijna waren we, toen ons bruiloftsbezoek in Frankrijk met daaraan gekoppelde kampeervakantie niet door bleek te kunnen gaan, van plan onze zomervakantie geheel te laten vallen.

En dat terwijl vakantie goed is voor de geest. Buiten het feit dat vakantie je zowel fysiek als mentaal tot rust laat komen, is het voor ons – mijn man en ik, beide zelfstandig ondernemer – ook een moment van reflectie. We kijken van een afstandje naar ons dagelijkse leven en praten over hoe het met ons gaat. Met onze zoon, ons gezin, onze bedrijven en onze onderlinge relaties. Hoe gaat het met jou, wat gaat er goed, ben je tevreden en blij met hoe het gaat, zijn er dingen die anders moeten? Welke dingen verbruiken veel energie en welke leveren juist energie op? Zou je meer tijd willen spenderen aan bepaalde dingen, of aan andere dingen juist minder? Fietsend over de Achterhoekse landweggetjes verkregen we vanzelf nieuwe inzichten. Inzichten die er niet waren gekomen als we dóór waren gegaan.

Tijdens de vakantie las ik het boek Mom You Can* van Elsbeth Teeling (Club van Relaxte moeders). Een leuk geschreven en praktisch boek met informatie en tips voor moeders die werk en moederschap combineren. Zij schreef in dit boek over ‘lummeltijd’, en hoe belangrijk het is – voor moeders, maar eigenlijk voor iedereen – om tijd te hebben om te lummelen, of te prutsen. Even niks moeten maar wel iets doen wat je leuk vind in een traag tempo. Wanneer heb jij voor het laatst geprutst? Gepuzzeld, gesleuteld, gekookt, gesudoku’d, muziek geluisterd? Las er tijd voor in, want het is goed voor de geest, en dus ook voor je gezondheid.

*Binnenkort te leen in de praktijk


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.