Waarom wil je dat weten?

Gepubliceerd op 4 november 2020 om 09:06

Waarom wil je dat weten?

 

“Heeft u ooit problemen gehad met hart, longen, of bloedvaten?” Een vertwijfelde blik volgt, er wordt nagedacht. “Ja, ik heb ooit een openhartoperatie gehad, pakweg twaalf jaar geleden. Maar dat lijkt me niet relevant voor mijn rugklachten. Toch?”

“Of het voor uw bovenrug- en schouderklachten relevant is dat u een openhartoperatie heeft moeten ondergaan? Ik denk het wel. De mobiliteit van uw ribbenkast, rugwervels en schoudergewrichten kunnen er soms behoorlijk op achteruitgaan omdat ze uw ribbenkast open hebben moeten maken om bij uw hart te kunnen. Net zo relevant kunnen de hartproblemen zijn die tot deze operatie hebben geleid, omdat hier misschien informatie in schuilt dat ik in mijn achterhoofd moet houden.”

Gesprekken van soortgelijke aard voer ik regelmatig. Een eerste consult bij een chiropractor is behoorlijk uitgebreid. Tijdens het gesprek stel ik uiteraard vragen over de klachten, maar ook over algemene gezondheid, medicatiegebruik, medische geschiedenis en familiegeschiedenis. Ik merk vaak een lichte, soms onuitgesproken verbazing over de gedetailleerde vragen die ik stel zodra we het hoofdstuk ‘de klachten zelf’ hebben gepasseerd. En dat begrijp ik wel.

Waarom is dat? Waarom wil de chiropractor alles van me weten?

Het heeft grofweg twee redenen. Reden 1: chiropractie is een holistisch vakgebied. Dat betekent dat we niet alleen kijken naar de klachten, maar naar het totaalplaatje. Hoe breder de blik en hoe gedetailleerder de informatie, hoe makkelijker het is om de puzzelstukjes op z’n plek te krijgen en tot de juiste resultaten te komen.

Reden 2: de chiropractor is een eerstelijns zorgprofessional. Dit betekent dat een groot deel van de patiënten zonder verwijzing van een huisarts of andere zorgverlener een afspraak maken bij een chiropractie praktijk. Hierdoor kan het dus voorkomen dat er gezondheidsproblemen de praktijk komen binnenwandelen die eigenlijk niet door de chiropractor gemanaged kunnen worden, maar nog niet door een andere zorgverlener zijn opgepikt. Soms kunnen die problemen nader onderzoek vereisen, zijn ze niet geschikt om chiropractisch behandeld te worden, of kunnen ze potentieel ernstig zijn, of ernstig worden indien genegeerd. De patiënt is zich hiervan niet altijd bewust. De chiropractor (let wel, mits fatsoenlijk geschoold, zoek je chiropractor op via www.nca.nl) is getraind in het opsporen van dit soort problemen, zodat er naar de juiste zorgverlener doorverwezen kan worden. 

Omdat pijn afkomstig van het hart kan uitstralen naar de schouder. Omdat iemand die slecht slaapt vaker hoofdpijn heeft dan iemand die goed slaapt. Omdat een kaakoperatie spanning kan geven op je schedel en nek. Omdat statines spierklachten kunnen veroorzaken, en bloedverdunners je sneller blauwe plekken geven. Omdat je darmwerking veel zegt over je algemene gezondheid. Omdat je ontwikkeling als kind iets zegt over je motorische functioneren van nu. Omdat bij botontkalking de behandeling aangepast moet worden. Omdat bij een geschiedenis van kanker rekening moet worden gehouden met de mogelijkheid van terugkeer. Omdat iemand met een gezin vol kinderen in de luiers anders wordt belast dan iemand die alleen woont. Omdat een kind dat met 31 weken is geboren, meestal harder heeft moeten vechten dan een kind dat met 40 weken is geboren. Omdat een zelfstandige stratenmaker tegen andere arbeidsgerelateerde problemen aanloopt dan een kantoormedewerker in loondienst.

Laat je chiropractor de vragen stellen. Laat de chiropractor bepalen of iets relevant is of niet, en geef vooral alle informatie. Hoewel ook wij natuurlijk nooit álles kunnen zien, doen we wel ons best.


Reactie plaatsen

Reacties

Corry
3 jaar geleden

Duidelijk verhaal. Super!!